Reizend door Portugal wil ik graag koken met de producten die op dat moment door de Portugezen zelf worden gekocht. Dat is onder meer kool. Vooral groene kool en chinese kool.
Caldo Verde is hét meest bekende gerecht uit de Portugese keuken. En de Portugezen mogen het graag eten. Dat zal niet in de laatste plaats komen doordat kool in Portugal ruim verkrijgbaar is. Daarbij is het gerecht eenvoudig te bereiden en zijn er maar weinig ingrediënten nodig.
Dit heb je nodig
700 gr. geschilde aardappelen
1 chorizo
1 teen knoflook
1 kg. groene kool, in reepjes gesneden
4 el. olijfolie, extra vergine
1.5 l. water
1 snufje zout, peper
Kook de aardappelen in het water gaar samen met de worst, de knoflook en het zout. Neem de aardappelen en de worst uit de pan. Prak de aardappelen fijn maar laat zo’n 200 gr. van de aardappelen iets grover. Snijd de worst in dikke stukken.
Doe aardappelen en worst terug in de pan, voeg de reepjes kool toe en de helft van de olijfolie. Laat alles zachtjes stoven tot de kool gaar is. Voeg naar smaak zout en peper toe. Als laatste de rest van de olijfolie door de soep roeren.
4 reacties
Comments feed for this article
november 5, 2012 bij 12:05 am
Yvonne Philippa-Grisel
Nou, joh, lekker tradi! Voor de vegetariërs en erger: de chorizo is te vervangen door gerookte tofu en kruiden die in chorizo zitten: paprika, chilipoeder, oregano en komijn.
november 5, 2012 bij 11:42 am
Gnoe
Ik maakte van de week toevallig ‘chorizo tofu’ (die volgens mij niet echt naar chorizo smaakte maar lekker wastie wel ;)) alleen is die gisteren opgegaan in de boerenkoolstamppot. Laat ik nu nog een ‘vegan salami’ van Fry’s in de vriezer hebben waar ik benieuwd naar ben! En een groene kool in de groentelade. Dit recept komt als geroepen!
november 5, 2012 bij 8:57 pm
JannyAn
het schijnt dat de Portugezen eigenlijk boerenkool gebruiken voor de Caldo Verde maar dat heb ik hier nergens in de winkels gezie. Wel heel veel groene kool en spitskool
november 5, 2012 bij 8:56 pm
JannyAn
ik heb nog overwogen op de door mij gemaakt Caldo Verde te laten proeven door de Portugese buren. Dan had ik geweten of ik het echt traditioneel had klaargemaakt. Daar heb ik toch maar van afgezien 😉