Vandaag is het dan de dag van de Italiaanse “Cookalong”. Een mooi thema als je met de camper op reis bent in Frankrijk. Natuurlijk geen kookboeken mee onderweg maar gelukkig is op internet genoeg te vinden. Om het recept onderweg te kunnen maken, moet het in ieder geval zonder oven kunnen worden bereid want die hebben we niet. Uiteindelijk heb ik gekozen voor een klassiek pastagerecht, Spaghetti all’amatriciana. Het recept is afkomstig uit de Italiaanse kookbijbel “De Zilveren Lepel”.

Je hebt nodig:
300 gr spaghetti
olijfolie
100 gr pancetta in blokjes
1 ui, in dunnen plakjes gesneden
1 verse fijngehakte chilipeper
zout en peper
500 gr ontvelde tomaten, ontpit en klein gesneden

Begin met een klein beetje olie in de koekenpan. Doe de pancetta in de pan en bak dit tot het vet smelt. Voeg de ui toe en fruit deze op een laag vuur in 1o minuten lichtbruin. Af en toe even roeren zodat het niet aanbakt.

Voeg de tomaten, chilipeper toe. Zout en peper naar smaak. Laat alles afgedekt zo’n 40 minuten pruttelen. Voeg zonodig heet water toe.

Kook de spaghetti in een grote pan water met wat zout “al dente”. Laat uitlekken in een vergiet. Roer de spaghetti door de saus. Klaar!

De pancetta heb ik hier in Frankrijk niet kunnen vinden. Die heb ik vervangen door spekblokjes. Het resultaat is ook wel lekker maar natuurlijk anders dan bedoeld. Ik zal de originele versie van het recept nog een keer maken zodra ik de pancetta heb gevonden.

Voor de vegetariërs onder ons is de pancetta moeilijk te vervangen. Wellicht dat walnoten, alhoewel een heel andere smaak, toch een lekker alternatief zijn.

In het originele recept hoort geen basilicum maar het lijkt mij helemaal niet verkeerd smaken om tot slot wat gesneden basilicum over de spaghetti te strooien,