In mijn ‘orde der kruiden’ komt na peterselie de salie. Op het balkon heb ik twee grote bakken staan en in een daarvan groeit de Salvia officinalis `Maxima`; je schijnt ‘m redelijk te kunnen overwinteren, maar tegen felle vorst is ie ternauwernood bestand.

Salie

In de Italiaanse keuken wordt salie veel gebruikt. Natuurlijk voor de traditionele Saltimbocca a la Romana, of in dit streekgerecht: risotto alla comasca. Maar wat denk je hiervan: , een reden om een ijsmachine aan te schaffen.

Het recept dat ik jullie wilde voorzetten, kan ik nergens meer vinden (story of my life, lekkere recepten bewaar ik zo goed dat ik ze niet meer kan vinden). Ben serieus twee dagen aan het zoeken geweest. Gelukkig heeft Wakker Dier me gered. Zij publiceerden op Facebook een recept dat de moeite van het delen op vele kanalen meer dan waard is! Wij voegen er salie aan toe om het passend te maken

Filodeegtaart met gegrilde groenten en mozzarella van Wakker Dier
Ingrediënten voor 2 personen: 1 aubergine, 1 rode paprika, 2 tomaten, 1 bol mozzarella, 1 pak filodeegbladen (of genoeg om een ovenschaal te bekleden), 1 ui, 1 teen knoflook, zwarte olijven (in plakjes), verse tijm, salie, zwarte peper, grof zeezout.

Snijd de aubergine in plakken en grill de plakken in de grillpan.
Snijd ondertussen de ui, paprika en tomaten in grove stukken en bak deze aan in wat olie. Pers de teen knoflook erboven uit en kruid naar smaak met peper en zout.
Bekleed een ovenschaal met de bladen filodeeg. Laat wat van het deeg over de rand vallen zodat je dit later terug kunt vouwen. Bedenk de bodem vervolgens met de plakken aubergine.
Schep daarna het paprika-tomaatmengsel over de aubergine. Scheur de mozzarella erboven op en voeg ook de olijven, salie en tijm toe. Vouw als laatste het filodeeg terug. Zet 30 minuten in de oven op 200 graden.
Serveer meteen. Smakelijk!

Filodeegtaart Wakker Dier