Dit kookboek is niet per se mijn meest favoriete kookboek, maar wel een die ik vaak doorblader. Het ziet er misschien wat retro uit door de opmaak van het boek en hoewel de recepten soms ook wat retro ogen (veel klassiekers zijn in het boek opgenomen), is het toch een fijn boek om in de kast te hebben staan.

Het laatste recept dat ik als basis gebruikte voor een lekker maaltje was voor Bloemkool-Champignongougère. Een gougère is een soort kaassoes. In deze variant maak je een ring van gougère met daarin een vulling.

De ingredienten die je nodig hebt voor dit gerecht zijn:

  • 3 dl water
  • 120 gr boter
  • 150 gr bloem
  • 4 eieren
  • 120 gr gruyere of gewone kaas
  • 1 tl dijonmosterd
  • zout, peper

Voor de vulling:

  • 200 gr tomaten uit blik
  • 1 el olie
  • 20 gr boter
  • 1 ui
  • 120 gr champignons
  • 1 kleine bloemkool
  • takje tijm
  • zout en peper

Zo maak je het:

  • Doe het water en de boter in een grote pan en verwarm tot de boter is gesmolten. Haal de pan van het vuur en doe alle bloem er bij. Roer het mengsel in 30 seconden met een houten lepel tot een glad geheel. Laat iets afkoelen. Verwarm de over voor op 200 graden en vet een ovenschaal in met boter.
  • Klop de eieren er één voor een door en blijf kloppen tot het mengsel dik en glanzend is. Roer de kaas en mosterd erdoor en breng op smaak met zout en peper. Verdeel het mengsel langs de randen van de ovenschaal. Laat in het midden ruimte vrij voor de vulling.
  • Pureer voor de vulling de tomaten in een blender. Giet in een maatbeker en vul verder aan met water tot 3 dl.
  • Verhit de olie en boter in een braadpan. Bak de ui 4 minuten. Doe de champignons erbij en bak die 3 minuten mee. Voeg de bloemkool toe en roerbak 1 minuut.
  • Doe de tomaten met het water, de tijm en peper en zout erbij. ook het geheel zonder deksel 5 minuten op zacht vuur tot de bloemkool zacht is.
  • Schep het mengsel in de holte van de ovenschaal en doe al het vocht erbij. Bak het 35-40 minuten in de oven tot het deeg goed is gerezen en goudbruin.

Tip: Voeg vegetarische spekblokjes van de Vegetarische Slager toe aan de vulling.