Officieel zijn spruitjes waarschijnlijk een wintergroente zijn maar omdat ze nu al zo ruim verkrijgbaar zijn, vond ik dat dit recept toch wel bij het thema Herfst past. De spruitjes (en ik ook) waren toen aan een andere bereidingswijze dan 4 minuten in het kokende water en dan met een hoedje van ketchup of kaas op het bord. Bij Odin vond ik dit recept en het smaakt prima.

Je hebt nodig 400 gr spruitjes, 100 gr dobbelsteentjes spek, 50 gr walnoten, 2 teentjes knoflook, 1/2 theel kaneel en olijfolie.

Spekjes uitbakken in olie. Spruitjes afhalen (buitenste blaadjes eraf halen en kontje bijsnijden), maar zoveel mogelijk groene blaadjes laten zitten, wassen en in 5 minuten beetgaar koken (echt niet langer). Walnoten grof hakken. Knoflook fijn hakken. Spek uit het vet halen en apart bewaren. Knoflook met kaneel fruiten in het hete vet. Walnoten toevoegen en even mee fruiten. Spruitjes en spek toevoegen aan het notenmengsel. Lekker met aardappelpuree, of rijst en een wortelsalade.

Voor de vegetariërs onder ons. Er zijn alternatieven voor de spekjes. Bijvoorbeeld kleine stukjes gedroogde tomaat. Zelf heb ik het nooit geprobeerd maar met aubergine en liquid smoke is ook een alternatief voor spekjes te maken. Een recept staat hier.

Eet smakelijk!