Ooit nam ik ergens uit de ramsj het boek ‘Volgens de joodse traditie’ mee, een boek over feestdagen, religieuze en culturele gebruiken, verhalen, liederen en culinaire specialiteiten – uit de joodse traditie uiteraard. Eerlijk gezegd zijn bijgaande recepten de enige twee die ik ooit uit dit boek geprobeerd heb – maar zeer favoriet bij ons allemaal hier!

Gegrilde zalm
voor 4 personen zalmfilets
5 eetlepels gehakte lente-ui
3 eetlepels verse, geraspte gemberwortel
1 eetlepel olie
0,6 dl. sojasaus
1 theelepel sherry of witte wijn
1 theelepel sesamolie
1 theelepel suiker
beetje witte peper
Uitjes en gember in een paar minuten goudbruin fruiten. Overige ingrediënten er door mengen. De vis een aantal uren in de marinade leggen. Daarna de vis aan één kant bruin en een beetje gekarameliseerd grillen.

Latkes (aardappelpannenkoekjes)  (ca. 16 grote of 30 kleine pannenkoekjes)
3 grote aardappelen
1 ui
3 lenteuitjes
2 eieren
50 gram bloem
zout en peper naar smaak
Aardappelen raspen. De rasp daarna afspoelen met koud water en zeer grondig laten uitlekken. Druk er zoveel mogelijk vocht uit. Droogdeppen met keukenpapier.
Ui raspen, lente-uitjes hakken (incl. het groen). Ui en lente-uit mengen met de aardappelrasp.
Eieren loskloppen. Eieren, bloem, zout en peper aan het aardappel-ui-mengsel toevoegen en erdoor werken.
Olie verhitten in een pan. Een flinke lepel van het mengsel erin leggen en platstrijken tot de vorm van een pannenkoekje. Bruin bakken, keren en de andere kant ook bruin bakken.
(Het duurt overigens wel even eer de latkes gaar en bruin zijn!)
Tot het serveren warm houden in de oven.
Eventueel serveren met zure room.

Overigens kun je er ook groentelatkes van maken door de aardappels te vervangen door bv. wortels of courgette of een mengsel.