Rode sausKoken met wat je in de voorraadkast hebt. Dat is nogal verschillend. Behalve tomaten in blik. Ik kan me niet voorstellen dat ik geen tomaten in blik (en tomatenpuree) in de voorraadkast zou aantreffen.
Je moet toch altijd rode saus kunnen maken.

Alle rode sauzen zijn verschillend. Er zitten tomaten uit blik in. Dat altijd. Maar verder is de samenstelling geheel afhankelijk van wat er op dat moment nog in de voorraadkast staat of wat er op moet. Ik maak het liefst direct maar een grote hoeveelheid. Lekker smoren met een fijngesneden uitje en knoflook. Wat kan er nog meer bij?

Ansjovis, kappertjes, zwarte olijven in stukjes, kruiden als tijm, rozemarijn en basilicum zijn mogelijkheden.

Vervolgens vries ik de saus in. Porties van 250 en 500 ml. Op de dagen dat er weinig tijd is om te koken of dat er onverwachts bezoek aan komt waaien is de saus snel gebruiksklaar en dan gaan we pas echt los.
Want je kunt de rode basissaus voor zo ontzettend veel gerechten gebruiken dat het wel heel erg raar moet lopen wil je niet heel snel een fijne maaltijd op tafel zetten zonder dat het veel moeite kost.

Voor de vlees- en viseters noem ik gehakt (eerst rul bakken) of een blikje tonijn.  Spekjes, blokjes salami in combinatie met witte bonen en kleine worstjes maken een stevige winterschotel.
Groenten als courgette, aubergine, paprika, champignons uiteraard. Maar ook een chili con of san carne staat zo op tafel.
Een rode saus als basis maakt dat je vrijwel alle restjes uit voorraadkast of koelkast op kunt maken. Desnoods kook je alle groente die je nog hebt gaar in de saus en zet er de staafmixer in. Heerlijk vuilnisbakkensoepje heb je dan.

Soep? Had ik het al over soep gehad? Vissoep, groente/tomatensoep, bonensoep.

Het komt regelmatig voor dat ik de saus al helemaal klaar maak inclusief vlees, vis of groente en dan pas invries. Pasta of rijst erbij en klaar ben je.