Passend binnen het thema wintergroenten is natuurlijk de erwtensoep. Voor ons dan wel de vegetarische variant. Mijn vriend (die wel vlees eet) was wat sceptisch, want een erwtensoep zonder rookworst en spek, kan dat wel? Nou, daar hebben we wat op gevonden! Kleine blokjes rookkaas smaken perfect in deze soep.

  • 500 gram spliterwten
  • 3 groentebouillon tabletten
  • 1 laurierblaadje
  • 1 knolselderij à  750 gram
  • 1 winterwortel à 250 gram
  • 2 preien
  • 200 gram rookkaas
  • 2 takjes selderij
  • zout, peper
  • 1 bekertje crème fraîche

Bereiding:
De spliterwten wassen en lelijke erwten verwijderen. In een pan 2 liter water, spliterwten, bouillontabletten en laurierblaadje aan de kook brengen en ongeveer 45 minuten laten koken. Ondertussen knolselderij in blokjes snijden. Winterwortel schrappen, wassen en in de lengte halveren. De helften overdwars in plakken snijden. Knolselderij en wortel toevoegen. Soep al roerend weer aan de kook brengen en ongeveer 5 minuten laten koken. Prei in ringen snijden, toevoegen en laat de soep nog ongeveer 10 minuten koken. Rookkaas in blokjes snijden en een minuut laten meewarmen; ze mogen niet uit elkaar vallen. De soep eventueel op smaak brengen met zout en peper.

Soep over grote soepkommen verdelen. In elke kom 1 lepel crème fraîche scheppen en selderij erover strooien.
Lekker met roggebrood en boter.