Vrijdagavond was het ‘wie-is-de-chef-avond’. Samen met vrienden komen we samen en iedereen bereidt een gang voor het diner. Zo’n avond staat garant voor een lange avond aan tafel met heerlijk smullen van mooie gerechten en bijpassende, lekkere wijnen. Deze keer namen mijn vriend ik het hoofdgerecht voor onze rekening. We serveerden een aubergine uit de oven met een tomaten-chilisalade en daarbij een geitenkaas-ricottataartje. Het recept voor de aubergine stond in de Cuccina Italiana (http://www.cucinait.nl/).

1 teentje knoflook, gepeld
1 lente-ui, in reepjes
1 rood pepertje, zonder zaadjes in reepjes
12-16 kerstomaatjes, gehalveerd
Basilicum, in reepjes
4 eetl. olijfolie
2 theel. gedroogde oregano
2 aubergines
1 eetl. balsamico-azijn

Meng 3 eetlepels olijfolie,  de uitgeperste knoflook, ½ theelepel zout en oregano. Halveer de aubergines en kerf het vruchtvlees met een scherp mesje ruitvormig in tot op de schil. Bestrijk de auberginehelften met het olijfoliemengsel en laat het goed in de kerven lopen. Verwarm de oven voor op 200 °C.Bekleed een bakplaat met aluminiumfolie. Laat de auberginehelften met de snijvlakken naar boven in 40 minuten zacht en gaar worden. Controleer voorzichtig of de aubergines zacht zijn, anders moeten ze nog iets langer in de oven blijven. Verhit vlak voordat de aubergines uit de oven komen 1 eetl. olijfolie in een koekenpan en roerbak de lenteui en peper 2 minuten. Voeg de halve tomaatjes toe en roerbak nog 1 minuut. Meng de balsamico-azijn en zout naar smaak erdoor en houd warm. Haal de aubergines uit de oven en leg ze op warme borden. Meng de basilicum door de warme tomatensalade en verdeel over de aubergines.