Wie, net als ik, dol is op eieren moet zeker op zoek naar het kookboek “Ei, van saus tot soufflé“, ISBN 90.269.2909.0
Het is tweedehands nog verkrijgbaar voor weinig geld en zeker de moeite waard.

Kijk maar eens naar deze groentetaart. Niet alleen zalig maar er is ook volop mee te variëren.

Maak 150 gram groene asperges schoon en snij de stengels (na het verwijderen van de houterige uiteindes) in kleine stukjes. Hou de topjes apart. Kook de stukjes stengel 2 minuten en doe er dan nog een minuut de topjes bij. Even wegzetten.

Verwarm de oven op 180 graden. Bak een gesnipperde ui zachtjes in wat olie en doe er een in kleine stukjes gesneden courgette bij. Als de courgette goudgeel is mag er knoflook in en 100 gram grofgehakte, verse spinazie. Als die zacht geworden is kan de pan van het vuur en de asperges erbij alsmede een handje grofgehakte basilicum.

Meng vervolgens 250 gram ricotta met 250 gram mascarpone en 6 eieren. Doe er wat peper en zout door en 50 gram parmezaanse kaas en daarna de afgekoelde groente. Schep het mengsel in een springvorm die goed ingevet is en bestrooid met parmezaanse kaas.

Zet de vorm op een bakplaat want het kan een beetje lekken. In 50 à 60 minuten gaarbakken en halverwege afdekken met aluminiumfolie om te voorkomen dat hij te bruin wordt. Zeker 30 minuten laten afkoelen. Maar ook koud is hij heerlijk.

Variaties: sperzieboontjes, champignons, zongedroogde tomaatjes, spekjes, blokjes ham, broccoli, paprika etc.

Zorg dat de groente die je gebruikt gaar is en in kleine stukjes.

Bijdrage van Zjanet a.k.a. Culinette

Advertenties