Het thema rood in de winter. Dan kom ik uit bij een rode wintergroente, rode kool. In de winkelwagentjes in de supermarkt zie je rode kool vrijwel alleen in potjes of in de diepvries, en dan met of zonder appel. Heel jammer, want met rode kool is veel meer te bedenken.
De rode kool behoort tot de sluitkolen. Ooit hebben we ze zelf verbouwd op onze moestuin. Van april tot juni kunnen de rode koolplantjes de grond in, van september tot eind november kunnen de kolen worden geoogst. Vooral de rode kool die laat wordt geoogst kan een aantal weken worden bewaard.
Maak een rode kool schoon door de buitenste bladeren en een deel van de stronk weg te snijden. Snijd de kool doormidden en schaaf of snijd hem klein. Per persoon heb je ca. 250 gr. gesneden rode kool nodig.
Je kunt de rode kool koken met weinig water, zout, kaneel, laurierblad en kruidnagelen, ca. 20-25 minuten. De meest bekende variant maak je door na ca. 15 minuten 1 tot 2 in stukjes gesneden appelen toe te voegen en mee te koken. Op smaak afmaken met suiker.
Je kunt er ook een handje rozijnen aan toevoegen of tutti frutti.
Een heel andere mogelijkheid is rode kool met cashewnoten en crème fraiche. Voor 4 personen doe je 800 gr. gesneden rode kool in een pan samen met 4 eetlepels rozijnen, 4 laurierbladen en zout. Zo’n 10 minuten zachtjes koken. In een kommetje 1 dl crème fraiche los roeren met 2 theelepels kaneel, 75 gr. grofgehakte cashewnoten er doorheen roeren. Als de rode kool 10 minuten heeft gekookt, voeg je er 4 appelen en 6 kruidnagelen aan toe. Na nog 5 minuten koken de laurierbladeren verwijderen en het créme fraichemengsel door de rode kool roeren.
Ook als salade is rode kool heel lekker. Sommige mensen vinden rode kool rauw wat te hard. Dat kun je oplossen door de gesneden kool in een zeef te doen en te overgieten met kokend water. Wat rozijnen, plakjes banaan en ananas erdoor. Tot slot een dressing van biogarde met sinaasappelsap er overheen.

Nog meer ideeën?

Advertenties