Vergeten kerstomaatjes
Lekker hoor, kerstomaatjes! Maar deze hebben wat te lang gelegen… Wegdoen? Welnee! Die gaan in de verse tomatenpuree!

Verse tomatenpuree in 4 stappen

Wassen en in een pannetje gooien, met een heel klein beetje (kokend) water en de gewenste kruiden. Hier zijn dat gemalen zwarte peper, zout, 1/3 basilicumblokje en een klein beetje Zongedroogde tomaat met basilicummix van Fair Trade (waarover Cornette ook al schreef).

Om straks een beetje leuke hoeveelheid over te houden heb ik nog een extra biologische (tros-)tomaat gewassen en in stukjes gehakt. Naar wens kun je natuurlijk ook ui, knoflook, provencaalse kruiden etc. toevoegen (eventueel eerst even gebakken in wat olijfolie).

Kook de tomaten een paar minuten zachtjes met het deksel op de pan. Doe de massa daarna over in een vergiet dat je op een schaal of andere pan hebt gezet; ik gebruik graag een steelpan omdat ik de handvatten van vergiet en pan dan tegelijk stevig vastheb.

‘Smeer’ de tomatenmassa door het vergiet met een pollepel. Wanneer je alleen nog zaad en velletjes over hebt, gooi je die in de groenbak.

Je tomatenpuree is nu al klaar! Gebruik hem als basis op een pizza of voor een pastasaus. Of je kunt hem verdunnen met water/bouillon voor een lekker soepje. Ik heb nog een basilicumplantje staan… Waarschijnlijk gebruik ik mijn verse tomatenpuree van kerstomaatjes om met veel gescheurde basilicum een pastasalade te maken!

Verse tomatenpuree van kerstomaatjes

De puree die je hier ziet is iets dunner dan het werkelijke eindresultaat omdat ik de restjes uit de pan heb gespoeld met een beetje kokend water – uitlikken ging me wat te ver hoewel dat een leuke foto zou hebben opgeleverd. 😉

Op mijn Flickrpagina vind je foto’s van het hele proces, dat minder dan 10 minuten duurde.

Advertenties